Saturday, 2 August 2014

PML MPSI

Kali nak citer pasei pinggan mangkuk lama (PML) dari Maktab Perguruan Sultan Idris (MPSI)...mungkin PML ini dibuat sebagai barangan cenderahati atau ia digunakan pada majlis rasmi tertentu di Maktab Perguruan tersebut.

Sejarah MPSI (1957-1987)

Pada tahun 1957 nama SITC ditukarkan kepada nama Maktab Perguruan Sultan Idris (MPSI). Langkah ini dilakukan bagi memenuhi tuntutan Laporan Razak. Dari tarikh ini bermulalah eraMPSI yang membawa wajah, watak dan keperibadian Melayu, apabila pentadbiran SITC yang selama ini diketuai orang Eropah beralih tangan kepada cendekiawan Melayu. Era MPSI berakhir pada 21 Februari 1987 apabila tarafnya sebagai sebuah maktab ditingkatkan menjadi sebuah institut dengan nama Institut Perguruan Sultan Idris (IPSI).
sumber portal UPSI....

PML MPSI dibuat pada sekitar tahun 1957-1980. Rasanya ada berbagai2 warna kot...yang teman ada warna kuning dan putih campur biru...pernah tengok warna pink dan biru....warna2 lain belum pasti lagi...
di bawahnya ada cop diamond GBH perbuatan Malaysia....koleksi teman pun masih belum lengkap...jenuh nak ngumpul nyer...byk juge ler perabis duit....huhuhu..udoh minat...belasah jer la....banyak lagi yang harus dicari...cawan..pinggan...dll.. masih lagi dlm pencarian..tolun..tolun..sekianwarna samo...(merah jambu)

No comments:

Post a Comment